Dag 4. Op de fiets naar Venetië.

8 september 2025 - Mestre, Italië

De fietsrit naar Venetië bleek spannender te worden dan we gedacht hadden door afsluiting van het fietspad, maar daarover straks meer.

De dag begon met een Italiaans ontbijt op het balkon. Italiaans sloeg in dit geval op zoet. Geen vleeswaren of eieren. Gelukkig was er naast de zoetigheid ook yoghurt. En heerlijke cappuccino.

IMG_3402

IMG_3375IMG_3378

Met een goedgevulde maag gingen we op pad. We hadden de route van tevoren bekeken en daarnaast reden we met  Google maps. We hadden allebei een oortje in dat verbonden was met de telefoon met de route. En we deden onze fietshelmen op. Gewoon voor de zekerheid. We weten van onszelf hoe we fietsen, maar zijn ze hier ook fietsers gewend? In het begin voelt het wat onwennig, maar al snel vergaten we ze bijna.

IMG_3391

Het eerste stuk ging vlot, totdat het fietspad opeens afgesloten was. Net voor een op- en afrit naar een provinciale weg met snelheden tot 90 kilometer per uur. Er stond geen omleiding aangegeven en via Google konden we zo gauw geen alternatief vinden. We zagen een fietser daar vandaan komen en weer terug gaan. We besloten om het maar te wagen. Het voelde niet echt fijn, ook al reden de auto’s ons redelijk voorzichtig voorbij, dus we waren blij dat we al redelijk snel een mogelijkheid zagen om van de weg af te gaan. Gelukkig was daar ook het begin van een fietspad. Maar even niet aan denken hoe het de terugweg moet…

Het vervolg van de tocht ging ook goed en na wat zoeken vonden we de fietsenstalling. Het is verboden om met je fiets in het oude centrum van Venetië te komen en daarom had Jan Maurits voor 2 dagen plaatsen in een fietsenstalling gereserveerd. Via een omslachtig systeem van codes opent de box en zet je je fiets erin. Fietshelmen in de fietstas en dan kun je gaan.

IMG_3372DSC00646

In 1988 zijn we ook eens in Venetië geweest, maar daar weten we niet meer zoveel van. Wel hebben we toen een gondelvaart gemaakt, iets wat we nu niet zo snel meer zullen doen. €90 voor een half uur varen vinden we wel erg veel geld. Maar het blijft een prachtig gezicht om de gondels te zien varen.

DSC00661DSC00664DSC00657

We hebben veel gelopen (11 kilometer), zijn zonder kaart wezen dwalen en hebben ons laten verrassen door de mooie steegjes en gebouwen. We zijn over de Rialto brug gelopen en zijn op het San Marco plein geweest. We hebben een heerlijke latte gedronken bij een vriendelijke café eigenaar en geluncht op Italiaanse wijze; een salade voor mij een sardientjes met ui en azijn voor Jan Maurits.

DSC00670DSC00674DSC00676DSC00650DSC00665DSC00673DSC00675

Nadeel van het dwalen is dat we flink waren afgedwaald. We moesten ook weer terug naar de fietsen. Google maar weer even geschakeld. Tegen half 3 waren we bijna bij ons beginpunt van deze dag. We gingen op de trap van een gebouw zitten om plan de campagne te maken en de route voor de terugweg te bekijken. De leidde ons gelukkig om het gevaarlijke punt heen en aan het eind bleek dat we veel makkelijker bij ons logeeradres uitkwamen. Morgen gaan we nog een keer naar Venetië en dan starten we door die kant op te gaan.

IMG_3370DSC00690DSC00689DSC00696DSC00699

Ik zet foto’s in dit verhaal, maar het zijn er teveel om allemaal te doen. Kijk lekker tussen de rest van de foto’s die apart staan.

DSC00704DSC00702DSC00712DSC00709DSC00711

Ps. Mijn dag kon niet meer stuk toen we boodschappen konden doen bij mijn favoriete winkel….

IMG_3371

1. Marina:
    8 september 2025
    Dat ziet er top uit daar! Heerlijk genieten.
  2. Jodi Buchanan:
    9 september 2025
    Riding your bike in a skirt ?? The difference between Europe and US. It looks wonderful and I agree, nothing makes me happier than a fantastic grocery store!
  3. Elma:
    10 september 2025